×

Pastirmacim.com Pastırma Çeşitleri

Pastırma, Orta Asya kültüründen beri Türkler için vazgeçilmez bir besin ögesi olmaya devam ediyor. Pastırma; sığır, at, deve, koyun ya da keçi etinden yapılan bir ürün olmasına rağmen en lezzetli pastırma türü sığır etinden üretilendir. Pastırma yapmak için öncelikle etin en lezzetli bölgesinin seçilmesi gerekmektedir. Daha sonra bu et, tuz ve çeşitli baharatlarla marina edilerek yıkanması, baskılanması, kurutulması ve en sonunda da çemenlenerek belli bir beze sarılması ile elde edilen salamura bir et türüdür. Bu et türünü de ister çiğ olarak isterseniz de yemeklerinize katarak afiyetle tüketebilirsiniz. Pastırma türleri ise aşağıda açıkladığımız gibi belirlenmektedir;

Sırt Pastırma

Türk mutfağının en muazzam besin kaynaklarından biri olan sırt pastırma, büyükbaş hayvanların bel kısmından çıkan etlerden üretilmektedir. Bu etin orta yağlı ve sinirsiz olması da bu pastırmanın lezzetli olması da en çok aranan şartlardandır. Aynı zamanda iyi bir pastırma yemek istiyorsanız, pastırmanın üretildiği hayvanın en az 3 en fazla da 7 yaşında olması gerekmektedir. Hayvanın sırt kısmı en az hareket eden bölge olduğu için en lezzetli pastırma çeşidi, hayvanın sırt bölgesinden üretilmektedir. Orta büyüklükteki bir danadan en az 19, en fazla da 26 çeşit pastırma üretilmektedir.

Antrikot Pastırma

Antrikot, dananın göğüs omurlarından boynuna doğru uzanan et parçasıdır. Hayvanın sırt kısmından kaburga bölümüne doğru uzanan bu et çeşidi hem çok lezzetlidir hem de yumuşak bir ettir. Et yumuşak olduğu için de pastırması da çok iyi olmaktadır. Bu antrikot, tuzla ve çeşitli çeşni baharatları ile karıştırılarak antrikot pastırması elde edilmektedir. Pastırma yapımında en önemli etken, etin en iyi yerlerini seçmektedir. Pişirip yemek için uygun olan pastırma türlerinden birisi de antrikot pastırma türüdür.

Tütünlük Pastırma

Hayvanın en değerli ve en lezzetli bölgesi olan sırt kısmından imal edilen bu pastırma türü herkesin seveceği bir lezzettir. Bu et türü, antrikotun orta kısmından çıkarılmaktır. Böylece pastırma için gerekli olan en yumuşak et elde edilmektedir. Ete lezzet katmak için en önemli etkenlerden biri olan hayvan yağı da bu pastırma türüne ayrı bir lezzet katmaktadır. Böylece bu pastırma türünü yemeklere katmak istediğiniz de başka bir yağ takviyesine ihtiyacınız kalmaz ve pastırma kendi tadını olduğu gibi yemeklere vermektedir. Bu pastırma türü; orta yağlı, sinirsiz ve yumuşak et bölgesinden üretildiği için en iyi pastırma çeşitlerinden birisi olarak bilinmektedir. Bu ürün de hayvanın sırt kısmındaki en iyi etlerden üretilmektedir. Bu etler, hayvanın sırt kısmından bir bütün halinde çıkartılır ve et asla zedelenmeden pastırma haline gelmektedir. Bütün olarak çıkartılan et 1 ya da 1,5 kilogramlık olarak hayvandan alınmaktadır.

Bonfile – Kuşgömü Pastırma

Hayvanın en değerli kısmı olan bonfile etinden üretilen bu pastırma çeşidi, oldukça lezzetli ve değerli bir pastırma çeşididir. Bu pastırma, hayvanın en az hareket kabiliyeti olan kuş bölgesinden üretilmektedir. Yağ dağılımı bu pastırma çeşidinde homojen olarak dağılmıştır. Bu yüzden de oldukça yumuşak ve ağızda kolaylıkla dağılan bir yapısı mevcuttur. Bu pastırma türünü elde etmek için çeşitli baharatlar, uygun oranlarda kullanılmalıdır. Bu et türü; hayvanın iki omurgasının yanlarında bulunan oluklardan çıkmaktadır. Sadece 2 adet et parçası elde edilen bu pastırma türü oldukça lezzetlidir.

Özel – Yağsız Pastırma

Kayseri pastırma firmasıPastırmacım’ın sizlere sunduğu pastırma türü; dananın but bölgesinden üretilir. Yağsız pastırma seven kişiler için harika bir seçenek olan bu et türü, özellikle de kahvaltı sofralarında sıklıkla tercih edilmektedir. Yağsız pastırma türü; kahvaltılarda çiğ olarak, fırın ve köz yemeklerinde ise çok az ısı derecesinde pişirilerek tüketilmelidir. Bu pastırma çeşidinde aynı zamanda hayvanın sinir bölgeleri de asla bulunmamaktadır.

Çemensiz Pastırma

Bu pastırma çeşidi yeni bir türdür. Adından da anlaşılacağı üzere bu üründe çemen bulunmamaktadır. Bu pastırma çeşidinin ortaya çıkmasındaki temel sebep ise, çemen sevmeyen insanlar içinde pastırma üretilmesidir. Yani bu pastırma çeşidinde ağır baharat çeşitlerinden kaynaklı olan kokular bulunmadığı için, herkes bu pastırmayı rahatlıkla tüketebilir. Bu pastırma türü de orta yağlıdır ve etin sinirlerinden tamamen arındırılmış bir şekilde üretilmektedir.

Şekerpare Pastırma

Bu pastırma türü hayvanın but bölgesinden üretilir ve oldukça yumuşak, hafif pembe renkte ve sinirsiz bir et çeşidi olarak bilinmektedir.

Sırtyağlı Pastırma

Hayvanın sırt bölgesinden üretilen bu pastırma türü, orta yağlı ve sinirsiz bir pastırma çeşididir.

Dilme Pastırma

Büyükbaş hayvanın bel kısmından çıkartılan bu et parçası, orta yağlı ve sinirsiz bir pastırma çeşidi olarak üretilmektedir.

Türkiye’de en iyi pastırma çeşitlerinin Kayseri ilinde üretildiği su götürmez bir gerçektir. Bu bölgelerde üretilen pastırmaların, dünyaca ünlü olmasının sebeplerinden ilki; hayvanların iyi beslenmesi ve içtikleri suların doğal olarak mineral içermesinden kaynaklanmaktadır. İyi birpastırma satın almak için dikkat etmeniz gereken bazı önemli hususlar mevcuttur. Eğer pastırmanızı kaliteli bir yerden satın almazsanız, sağlığınız ciddi manada bozulabilir. İyi bir pastırma seçmek için ise aşağıda belirttiğimiz huşulara muhakkak dikkat etmeniz gerekmektedir;

- Pastırma her ne kadar koyun, keçi, dana, deve ve et etlerinden üretilse de siz tercihinizi kesinlikle % 100 sığır eti olan üretimlerden yana kullanmalısınız.

- Pastırma alacağınız yer kendini kanıtlamış bir marka olmalı,

- İyi pastırma için hayvanın yaşını öğrenmeniz size fayda sağlayacaktır. 3 yaşından küçük ve 7 yaşından büyük olan sığırların etlerinden fazla lezzet alamazsınız.

- Alacağınız pastırmanın türüne göre, etin rengine dikkat etmeniz gerekmektedir. Pastırmalar genelde canlı koyu kırmızı renkte üretilir. Bu renk, etin taze ve pastırmanın kaliteli olduğunu belli eder.

- Fazla kokan, şekli bozulmuş pastırmaları tercih etmeyin.

- Üretilen pastırmanın temizlik kurallarına uyularak sizlere ulaştığından emin olun.

- Satın alacağınız pastırma türünün, çiğ olarak da yenilebileceğinden emin olun

- Açık halde raflarda bulunan pastırmaları satın almayın, çünkü açık halde raflarda duran ürünler çok fazla mikrop ve bakteri barındırmaktadır.

- Pastırmanın, doğal yöntemler kullanılarak kurutulduğundan emin olun.

- Pastırmanın içerisinde bulunan baharatların kaliteli olmasına dikkat edin.

- Pastırma üretiminde kaya tuzu olmazsa olmazlar arasındadır. Kullanılan kaya tuzu sayesinde et daha kolay bir şekilde marina edilir ve raf ömrü uzar. Bu yüzden kaya tuzu ile üretilen pastırmaları tercih edin.

- Satın alacağınız pastırmanın çeşidi her ne olursa olsun küçükbaş hayvan etinden üretilmemesine dikkat edin.

- Alacağınız pastırmada sinir olmamasına dikkat edin, çünkü kaliteli bir pastırma çeşidinde asla sinir bulunmaz.

- Pastırmanın çevresini kaplayan çemen en fazla 4 mm kalınlığında olmalıdır.

- Pastırma, kuru olmamalı.

- Satın alacağınız pastırma çeşidinde ne olursa olsun küf kokusu bulunmamalı.

- Eğer dilim pastırma satın alacaksanız, pastırmanızın ince bir şekilde doğranmış olması gerekir.

- Tercihinizi her zaman yumuşak pastırmalardan yana kullanmalısınız. Çükü yumuşak pastırmalar en kaliteli pastırma çeşidi olarak bilinmektedir.

- Alacağınız pastırma çeşidi ne olursa olsun, ağızda erimeli, sakız gibi çiğnenmemeli. Eğer pastırmanız ağızda erimiyorsa o pastırma kaliteli etten üretilmemiştir ya da bayattır. Bu durumda sağlığınızı ciddi anlamda olumsuz bir şekilde etkiler.

Yıllardır Türkiye''''nin her noktasına adresinize teslim ediyoruz. Hemen sepetinizi doldurun ve siparişinizi verin.

Şimdiden afiyet olsun...


Footer

Müşteri Destek Hattı
0 (555) 243 98 33
Google Play
   

Card
Copyright © 2011 Tüm hakları saklıdır.